Selectati limba dorita

DESPRE POSIBILA TRANSFORMARE SPIRITUALĂ A OMULUI. MĂSURAREA CHAKRELOR CU PENDULUL

La începutul actualei civilizaţii nu a existat nicio religie. Oamenii, destul de confuzi, se închinau la orice, la animale, copaci, tufişuri, plante, pietre. Această epocă poartă numele de animism. 
Apoi Akhenaton şi Nefertiti au creat religia Soarelui, construind și un oraș închinat Soarelui dar care a fost distrus de preoți după moartea celor doi, revenindu-se la vechile obiceiuri și ritualuri. Aceasta e considerată a fi prima religie de pe glob - religia Soarelui sau ortodoxia la originea ei. Aceşti oameni credeau în Amon, zeul Soarelui.
Toate noțiunile și obiceiurile erau transmise prin viu grai, din generație în generație.

VEDELE sunt cele mai vechi scripturi descoperite până acum. Ele au fost aduse de arieni din ţinuturile lor nordice şi sunt în număr de patru: Rig, Yajur, Soma şi Atharva. Toate patru au caracter liturgic. Rig Veda este cea mai importantă şi este alcătuită dintr-o serie de cântece.

Fiecare dintre cele patru Vede este formată din trei părţi: Mantra, Brahmana şi Upanishade.


Mantrele, care se mai numesc şi Samitha,  sunt culegeri de imnuri sacre. Brahmanele, în schimb, conţin normele şi obligaţiile religioase, în timp ce în Upanishade se regăsesc bazele spirituale ale gândirii hinduse.


Zeul Shiva în poziţie ascetică. 

Mahayogi este creatorul şi protectorul disciplinei Yoga.

Yoga a apărut în jurul anului 2500 î.Hr. în zona Fluviului Indus, atestări fiind ruinele a două centre: Mohenjodaro şi Harappa, unde au fost descoperite numeroase amulete, sigilii şi tablete cu reprezentări ale poziţiilor de Yoga, cum ar fi Plugul sau Lotusul.


Civilizaţia ariană îşi are rădăcinile ascunse în legendă şi mister. Din limba arienilor au apărut limbile europene: latina şi greaca.

Arienii erau împărţiţi în clase sociale:
 • sacerdoţi (brahmani)
 • războinici (ksatryia) şi
 • agricultori, crescători de animale şi comercianţi (vaisya).
Încă de timpuriu, civilizaţia ariană de pe Valea Indusului a evoluat în domeniul cunoaşterii şi astfel în primul mileniu î.Hr. a apărut culegerea şi comunicarea învăţăturilor prin intermediul Vedelor - culegerea de texte sanscrite care reprezintă esenţa înţelepciunii lor. Tradiţia spune că cele patru Vede au fost dictate arienilor direct de către Dumnezeu şi, datorită vechimii şi importanţei acestora, pot fi asemănate cu ceea ce înseamnă pentru creştini Vechiul Testament.

Prin Vede s-a făcut trecerea de la transmiterea cunoştinţelor pe calea orală, la transmiterea pe cale scrisă, înaintea acestora singura metodă fiind cuvântul maestrului către discipolii săi. Ei au învăţat să înţeleagă "sensul" cuvintelor lor rostite şi să asculte de energia conţinută în aceste cuvinte. Se pare că prima Biblie ilustrată care a apărut vreodată a fost găsită în Ethiopia, ethiopienii considerându-se primii oameni de pe pământ şi primii ortodocşi, înainte să fie islamizaţi în urma unor războaie de ocupație. Acest lucru poate fi adevărat deoarece, după era glaciară, este firesc ca viața să fi apărut acolo unde era mai cald, la ecuator. 

Prin urmare, este oare Biblia actuală cea mai veche scriptură din lume? Iată că nu! 

Până în 1968, Yoga a fost practic necunoscută. 
Din momentul descoperirii sale, farmecul Indiei exercitat asupra Occidentului şi căutarea unei noi forme de spiritualitate au făcut ca Yoga să se extindă în Europa. 
De atunci numărul practicanţilor a crescut continuu, chiar şi printre oamenii reticenţi la început să practice o disciplină aparent iraţională. De exemplu, practicanţii din Italia au ajuns astăzi la peste 1.300.000, adică 2% din populaţie.

Termenul de Yoga îşi are rădăcina în cuvântul sanscrit Yuj, care înseamnă "a lega", "a pune sub jug". Fiinţa umană este văzută ca uniunea dintre corp, minte şi suflet, iar integrarea armonioasă a acestor aspecte se poate obţine şi menţine prin Yoga. În acest scop, omul trebuie să se forţeze (să se subjuge) prin autodisciplină să ajungă la o asemenea concentrare, încât să reducă la tăcere componenta raţională a personalităţii sale şi să înceapă astfel procesul de renaştere şi de eliberare (se va naşte din nou).


În poemul antic Bhagavad Gita, Krishna îl învaţă pe Arjuna tehnici de Yoga. Scopul principal al acestei discipline este de a-i ajuta pe cei care o practică să înţeleagă esenţa dintre spirit şi materie. Cele două entităţi fac parte din aceeaşi realitate din care se conturează şi viaţa, datorită vibraţiilor emise de forţa de viaţă din care este compusă: prana. Cu cât este mai rapidă vibraţia, cu atât mai mult conştiinţa se manifestă ca o persoană fizică. Această căutare a adevărului este oarecum contracarată de egoul nostru, adică de atman, care este responsabil pentru sentimentul de nemulţumire, separare şi disconfort psihic.


Yoga ne învaţă că putem găsi un echilibru în fiecare domeniu al vieţii noastre, fie de natură fizică - munca, sportul  şi nutriţia, fie de natură psihică: relaţiile emoţionale şi de studiu. Prin practică, vom percepe un sentiment de unitate şi de interdependenţă cu sufletul universului.


Modurile de a face Yoga sunt multiple şi au anumite particularităţi fiecare. Maestrul Poojya Sri Maharishi Gitananda a redat plastic aceste particularităţi comparându-le cu un diamant bine tăiat cu multe faţete, fiecare dintre ele reflectând o culoare diferită în lumină, cu diferite nuanţe. Astfel este şi mulţimea şcolilor de Yoga, fiecare cu o nuanţă diferită din întreaga gamă a comportamentului uman pentru a obţine pacea şi fericirea interioară.


Disciplinele Yoga - conform tradiţiei, sunt şase:

 • Hatha Yoga (Yoga poziţiilor),
 • Mantra Yoga (Yoga sunetelor sacre),
 • Karma Yoga (Yoga acţiunii),
 • Jnana Yoga (Yoga cunoaşterii),
 • Bhakti Yoga (Yoga devoţiunii) şi
 • Raja Yoga (Yoga regală), ultima cuprinzându-le pe toate celelalte.
Patanjali a făcut cunoscute cele opt etape (sau ramuri) ale disciplinei Yoga, care conduc la unirea cu Paramatman - Sufletul Cosmic. 

Cele opt etape sunt:

 1. Yama - învăţarea celor cinci norme sau porunci morale universale, şi anume: nonviolenţa, renunţarea la lăcomie, onestitatea, puritatea morală, dragostea şi sinceritatea (mai ales cu noi înşine).
 2. Niyama -învăţarea celor cinci reguli de purificare de sine şi de curăţare, care sunt: fericirea spirituală (mulţumirea), dorinţa de evoluţie spirituală, căutarea interioară, dăruirea de sine lui Dumnezeu în toate acţiunile noastre.
 3. Asanele - poziţii de Yoga.
 4. Pranayama - controlul respiraţiei.
 5. Pratyahara - eliberarea minţii şi retragerea sa de la obiectele simţurilor.
 6. Dharana - abilităţile de concentrare.
 7. Dhyana - meditaţia.
 8. Samadhi - atingerea stării de conştiinţă înaltă; aceasta este unirea cu Paramatman sau Sufletul Cosmic.
Hatha Yoga recomandă 7 practici de purificare fizică:
 1. Neti - curăţarea căilor nazale,
 2. Dhauti - curăţarea organelor interne,
 3. Shank Prakshalana - evacuarea colonului,
 4. Bhasti - evacuarea intestinelor,
 5. Trataka - purificare ochiului şi a minţii,
 6. Nauli - pruficarea plexului solar,
 7. Kapaiabhati - purificarea Nadisurilor.
Scopul final al tuturor acestor practici este obţinerea realizării sinelui - întâlnirea cu sufletul tău divin și unirea cu el. Realizarea de sine nu este veşmântul purtat în exterior, ci rochia de lumină care se ţese în jurul inimii. 

Energia curge prin corp prin cele şapte centre numite şi chakre. Acestea se deschid când corpul tău primeşte energia vieţii (se presupune că între luna a doua şi a treia de sarcină) şi se închid ultimele în momentul morţii. Circulaţia energiei prin nadisuri şi aceste puncte de energie este vitală pentru buna fucţionare şi sănătate a corpurilor. Chakrele pot fi considerate puncte în care are loc întâlnirea dintre lumea fizică şi cea spirituală. Ele mai sunt numite şi padma (lotus) şi fiecare are un sens de rotaţie şi un grad de puritate.


Cele şapte chakre sunt, începând de la bază:
 1. Muladhara - simbolizată de o floare de lotus cu patru petale; este sediul energiei vitale numită Kundalini şi este situată în perineu. Este prima chakra alimentată cu energie vitală la naştere.
 2. Svadishtana - o floare de lotus cu zece petale situată în plexul nervos al zonei genitale (zona uterului la femei).
 3. Manipura - o floare de lotus cu zece petale; este centrul nervos al ombilicului.
 4. Anahata - o floare de lotus cu douăsprezece petale; este chakra inimii.
 5. Visuddha - un lotus cu şaisprezece petale; este chakra tiroidă. 
 6. Ajna - un lotus cu două petale; este situată în mijlocul frunţii, între sprâncene; este chakra celui de-al treilea ochi.
 7. Sahasrara - un lotus cu o mie de petale; este sediul lui Vishnu şi se află în afara corpului, deasupra capului.

Sufletul corpului material se află în inimă şi este un mic magnet care atrage sau emite unde electromagnetice în câmpul invizibil. Acest magnet influenţează în primul rând circulaţia sângelui, sângele având în componenţă molecule de fier, care îi conferă de altfel şi culoarea roşie. În al doilea rând, acest magnet va înregistra viaţa omului de la început şi până la sfârşitul zilelor sale pământeşti, inclusiv gândurile şi trăirile sale, întâlnirile, faptele, totul, iar atunci când omul moare, acest suflet este absorbit automat de sursa mamă printr-o coardă energetică, înainte de închiderea chakrelor. El este prima şi ultima interfaţă cu viaţa pământească. 

"Duhul este cel ce dă viaţă; trupul nu foloseşte la nimic. Cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh şi sunt viaţă."
 Evanghelia după Ioan, 6:63

Dar omul nu are doar un singur suflet şi nici un singur corp. Fiecărei chakre îi corespunde un corp energetic şi un suflet în câmpul invizibil. Aceste suflete nu le primim în totalitate la naştere ci pe parcursul vieţii. 

Ultimul este sufletul divin, de cea mai înaltă vibraţie şi puritate (Paramatman). Tocmai de aceea el nu ţi-e dat în viaţa pământească ci rămâne în astral, dar poţi conversa şi primi răspunsuri de la el prin Eul tău interior. Sufletul divin îţi va fi ghidul tău interior şi te va însoţi permanent, având rolul de înger păzitor. El este interfaţa ta cu Dumnezeu.În foarte rare cazuri, cei care au reuşit întreaga transformare în viaţa pământească, au reuşit să-şi centreze toate corpurile energetice şi să se unească în final cu sufletul divin, s-au transformat în mari înţelepţi şi iluminaţi. Se mai spune şi că "au primit duh". 
Unirea aceasta cu sufletul divin (Paramatman) nu e obligatorie, poţi trăi ca un orb, ignorându-l. Dar dacă treci prin toate etapele acestor transformări şi reuşeşti să-l accesezi, obţii iluminarea sau realizarea sinelui şi vei fi o fiinţă completă pe toate cele şapte planuri, corpuri şi suflete. Din acel moment nu mai ai nevoie de ghidare superioară, ci vei deveni tu însuţi un ghid pentru restul oamenilor şi câteodată al întregii lumi. Aceste corpuri energetice care sunt emanaţiile corpului nostru material, vibraţiile lui, reprezintă în acelaşi timp şi nivelele sale de conştiinţă, nu numai învelişuri de energie cu frecvenţe şi culori diferite.


Cei care ating starea aceasta, de realizare de sine, se vor îmbogăţi cu toate cele 22 de chakre, faţă de doar 7 pe care le au toţi muritorii de rând. Aura lor s-ar putea să ajungă atât de mare încât să acopere un întreg oraş sau poate chiar şi o ţară. Atunci el va ghida prin energia inimii lui toate celelalte suflete din acea regiune, toţi oamenii şi toate vieţuitoarele, care se vor simţi în prezenţa lui extrem de confortabil şi de elevaţi, urmându-l în mod automat. Pot fi date exemple cazurile rare ale marilor ghizi spirituali care au trăit pe pământ, dar au fost şi unele care au rămas în anonimat, lucrând pentru binele omenirii din umbră. 

Dacă cele şapte chakre îţi asigură o durată de viaţă de aproximativ 70 de ani, 22 de chakre îţi vor putea oferi aproximativ 120 - 220 de ani. Au fost yoghini care au depăşit 300 de ani, iar Babaji este cel mai longeviv, el trăind de peste 1800 de ani (nici acum nu se ştie dacă a murit), iar în tot acest timp el a arătat ca un adolescent de 17 ani.


Dar Dumnezeu oare cu câte chakre a reuşit să se îmbogăţească? Fiindcă, să nu uităm, ne-a făcut după chipul și asemănarea Lui și funcționăm la fel, dar la scară mai mică, cel puțin deocamdată. Dumnezeu poate că are 50.000, 500.000, 1.000.000... sau poate mult mai multe. Atunci 1.000.000 de chakre şi corpuri energetice dacă ar fi, e greu să se blocheze simultan şi prin urmare iată o posibilă explicaţie a vieţii veşnice. În acelaşi timp ce magnet puternic al Universului poate fi un corp cu un înveliş energetic de 1.000.000 de straturi de lumină şi cu o aură care cu siguranţă acoperă tot Universul şi toată gama de frecvenţe ale energiei universale! De aceea noi şi toate vieţuitoarele trăim în câmpul auric al Domnului, în energia emanată de El. Când produci perturbații în locul în care exiști și îți duci viața, produci perturbații energiei Lui, spiritului divin, luminii creatoare.


Tot ceea ce există aici, se află în câmpul auric al lui Dumnezeu, în energia emanată de El, formată din particule eterice. E posibil ca Soarele să fie chiar chakra plexului său solar, de aceea ne simţim atât de bine când e soare afară şi deprimaţi când nu e. Această energie o primim şi prin plante, legume şi fructe care o înmagazinează treptat ca pe o energie vie, pe măsură ce o absorb de la soare. Frunzele conțin pigmentul verde clorofilă, care declanșează furtuna electrică a fotosintezei. Fructele au pielițele în culori foarte intense și strălucitoare, pentru a atrage insectele amatoare de fructe, care să le disperseze semințele. Caracteristicile moleculare care le conferă fructelor, în special celor de pădure, aceste culori vibrante sunt chiar cele care le conferă capacitățile antioxidante. Culorile nu sunt altceva decât antioxidanți. Iată că Dumnezeu a ținut cont și de legile chimiei, nu numai ale fizicii în ceea ce a creat.

Tu poţi crea la rândul tău în această energie (ai liberul arbitru) doar dacă ceea ce faci este benefic, pozitiv, pro-Creaţie, dar dacă vei crea lucruri negative, de vibraţie joasă şi care disturbă energia pură și inteligentă (lumina creatoare numită şi eter sau prana, energia Ki sau Qi), vei fi înlăturat într-un fel sau altul din cercul auric al Marelui Creator.

Yoga este aspectul cel mai practic al tantrismului indian şi tibetan, ale căror baze ideologice se regăsesc în Vede. Yoga îţi arată cum să controlezi chakrele în mod conştient şi ajută la perceperea clară a minţii şi a funcţiilor sale. Yoga te învaţă cum să te purifici, cum să vorbeşti cu Eul tău interior (Paramatman), cum să te detaşezi de obiectele simţurilor tale, considerate a fi o adevărată otravă, cum să creezi starea de linişte necesară şi să te concentrezi la divinitate, etc. Astfel poţi reuşi să-ţi măreşti câmpul vital şi încet-încet să ajungi la realizarea sinelui, scopul suprem al unei fiinţe care nu vrea să trăiască degeaba în univers, doar pentru propriile sale plăceri, distrându-se şi ocupându-se cu tot felul de nimicuri şi prostii, ci dorește să evolueze în plan spiritual la nivele mai înalte de conștiință. Dumnezeu apreciază efortul tuturor celor care sunt devotaţi Creaţiei şi vor să o ajute să crească, să se dezvolte. 

Fiind adeptul acestei căi, va trebui să-ţi schimbi concepţia despre lume şi viaţă, să nu-ţi creezi ataşamente şi lucruri cu care să te identifici şi să îţi formezi o mentalitate de locuitor al Universului. Nu te poţi transforma integral dacă te identifici cu o anumită mulţime finită, cum ar fi o familie, o etnie, o naţiune, o religie, tu trebui să-ţi formezi o mentalitate de zeu şi asta se poate obţine cu timpul, lucrând asupra ta. Mentalitate de zeu nu înseamnă să te crezi un zeu rece, indiferent, mai presus de toţi oamenii sau tot ce există, ci să nu-ţi formezi patimi şi ranchiuni indiferent de ce ţi se întâmplă sau de ce ți-ar face cineva, iar dacă te identifici cu ceva anume preiei acele vibraţii şi o anumită karmă, şi nu mai poţi să fii echidistant. Tu trebuie să adopţi mentalitatea Soarelui, care luminează în mod egal atât pe cel mai mare dintre pământeni, cât şi pe cel mai prost şi mai amărât, atât pe leu, regele animalelor, cât şi pe râma care iese la soare după ploaie. Soarele transmite energia lui, în fiecare zi, peste tot pământul, în mod egal, sperând că tot ceea ce există aici, pe măsură ce se va îmbiba cu acea energie luminoasă, se va transforma treptat în bine, în ceva mai evoluat, în ceea ce trebuie să fie. Soarele este mereu zen. Şi tu la fel, va trebui să transmiţi energia iubirii, prin chakra inimii tale, peste tot ce există, pentru că tot ce există face parte până la urmă din câmpul auric al lui Dumnezeu. Sufletul tău divin trăieşte într-o atmosferă plină de iubire acolo unde e şi el nu ştie altceva, aşa că nu te poţi uni cu el decât pe calea iubirii. Nu uita că sufletul divin e singura ta interfaţă cu Dumnezeu, de aceea la Dumnezeu se poate ajunge doar pe calea iubirii pure. Toate acestea se regăsesc explicate, cu alte cuvinte şi formulări, de marii ghizi spirituali care au trăit pe pământ, dar esenţa este aceeaşi.

India este considerată astăzi o ţară 100% spirituală. Oare și România va fi în viitor? Asta depinde numai de noi. 


Chakrele corespund unor centrii emoţionali ai corpului. În momentul în care o chakră este blocată şi energia nu mai circulă liber prin ea sau circulă în cantitate foate mică sau lent, apar tulburări şi probleme diverse şi chiar boli grave. La fel se întîmplă şi cu blocajele de pe căile energetice (meridianele energetice sau nadisuri).

Chakrele sunt afectate în fucţionarea lor în special de stresul zilnic. Stresul este cel care duce la contractarea muşchilor organelor, perturbându-le funcţionarea. Chiar şi respiraţia este afectată de aceste contracţii. De-a lungul anilor, aceste contracţii devin cronice şi duc treptat la scăderea controlului asupra corpului. Moartea apare când toate chakrele sunt blocate, nemaifiind alimentate  cu energie sau prana, moment în care se vor închide singure. Fără forţa vitală, fără acest electromagnetism, corpul devine o materie inertă.Exerciţiu de măsurare a puterii chakrelor cu ajutorul pendulului

Începe cerându-i persoanei respective să se întindă pe spate, de preferinţă pe o suprafaţă care să-ţi permită să-ţi menţii corpul drept şi relaxat în timp ce o măsori. Nu este bine să te apleci asupra ei, căci energia ta va apăsa asupra energiei ei şi măsurătorilor nu vor ieşi bine.


Cu corpul drept şi braţul întins înainte, suspendă pendulul deasupra fiecărui centru de energie, la aproximativ 15 cm deasupra fiecărei chakre. Când pendulul începe să se mişte, reţine direcţia mişcării lui: se roteşte în direcţia acelor de ceasornic, în direcţia inversă acelor de ceasornic, pe o traiectorie eliptică sau nu se roteşte deloc? Notează ce ai constatat la fiecare chakră înainte să treci la următoarea.


Interpretare:

 1. Mişcarea în direcţia acelor de ceasornic arată că chakra este deschisă, iar sentimentele guvernate de ea sunt bine echilibrate şi complete;
 2. Mişcarea în direcţia inversă acelor de ceasornic indică posibilitatea să existe acolo energie blocată sau experienţe negative cu sentimentele legate de chakra aceea;
 3. Rotaţia în cercuri mai mici sau mai largi spune dacă fluxul de energie este ştrangulat sau curge bine;
 4. Mişcarea eliptică indică un dezechilibru pe partea dreaptă sau stângă a fluxului energetic din corp, datorită folosirii excesive fie a părţii drepte, masculine, fie a părţii stângi, feminine, care hrăneşte;
 5. Lipsa mişcării poate să indice că nu ţii pendulul în locul bun, deasupra unei chakre, sau că există un blocaj total în acea chakră.
Pentru a debloca chakrele, poţi folosi metodele descrise aici:
METODE DE DEBLOCARE A CHAKRELOR SI DE PĂSTRARE A SĂNĂTĂŢII NOASTRE

Yoga îţi prezintă tehnici de detaşare, relaxare şi eliminare a stresului şi te învaţă autocontrolul, inclusiv controlul asupra funcţionării corpului fizic, astfel că cel puţin factorul principal al îmbolnăvirilor - stresul - va fi anihilat.

Calea Yoga nu contravine învăţăturilor niciunei religii şi nici nu se substituie vreuneia, ea se bazează pe primele scripturi descoperite vreodată, Vedele, dictate direct de către Dumnezeu, şi care sunt la originea tuturor religiilor de pe acest pământ, iar asta nu poate fi tăgăduit. Yoga nu este și nu va fi niciodată o religie.


34.Ochiul tau este luminatorul trupului. Cand ochiul tau este curat, si trupul tau intreg e luminat; dar cand ochiul tau este rau, si trupul tau e intunecat.
Mt 6:22-23
35.Aşadar, ia seama ca lumina din tine sa nu fie intuneric.
Mt 6:22-23

36.Prin urmare, daca tot trupul tau este luminat, neavand nici o parte intunecata, luminat va fi in intregime, ca atunci cand te lumineaza faclia cu stralucirea ei".
Mt 6:22-23


(Biblia. Evanghelia după Luca. Cap. 11)

Şi ce ar putea fi "ochiul" altceva decât glanda pineală, numită şi al treilea ochi, care se poate curăţi urmând calea yoga şi tehnici de meditaţie !

Şi dacă nu cunoşti aceste tehnici şi nu vrei să le afli, atunci calea ta este iubirea dezinteresată, rugăciunea, devoţiunea şi păzirea cel puţin a celor 10 porunci biblice, pe care nu ai voie să le încalci niciodată dacă vrei să primeşti lumina divină în tine și să te înalți spiritual. Acest drum nu este ușor, dar el te va duce la Tatăl suprem - creatorul tuturor lucrurilor, a celor văzute, ca și a celor nevăzute. 


Pe această temă, puteţi citi mai multe detalii şi aici:


ANATOMIA CORPULUI SUBTIL

YOGA - PRINCIPII GENERALE

MEDITATIA ASUPRA CELOR 12 CULORI


S E R E N A 


Max's concept


© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu