Selectati limba dorita

CUM SA AVEM GRIJA DE SANATATEA OCHILOR


"Daca ochii tai sunt curati, intregul corp ti-e plin de lumina. Daca ochii tai sunt rai, si corpul este dominat de intuneric." (Biblia)

Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului. Daca ochii sunt ferestrele sufletului, atunci irisul este fereastra corpului. 
Daca il examinam in profunzime, vom avea o viziune cat se poate de exacta asupra starii organismului nostru. Putem descoperi predispozitiile mostenite de la parintii si bunicii nostri ca o slabiciune a zestrei noastre ereditare. Irisul ne poate arata energia noastra vitala. In prevenirea bolilor, examinarea irisului are un rol decisiv. Avand aceste informatii furnizate de ochii nostri, putem sa ne protejam si mentine sanatatea cat mai mult posibil prin stabilirea unui regim alimentar potrivit, prin consumarea de ceaiuri medicinale, prin masaj, bai, prin renuntarea la obiceiurile nocive si prin miscare.
Ca stiinta, iridiologia este cunoscuta din jurul anilor 1300 i.Ch. ( adica de peste 3000 de ani), asa cum atesta doua fragmente de papirus gasite in mormantul faraonului Tutankamon, care au fost scrise de medicul personal al faraonului si in care pot fi vazuti preoti examinand ochii faraonului. In ciuda vechimii acestei stiinte, abia pe la inceputul secolului al XIX-lea au inceput sa apara carti despre descoperirile in domeniul iridiologiei, care servesc ca baza pentru aceasta stiinta in continua dezvoltare si la care si-au adus o contributie importanta o serie de cercetatori si medici cum ar fi : E. Schlegel, M. Madaus, K. Schulte, Bernard Jensen, R. Schnabel, Harry Wolf, si altii.
Persoana care practica iridiologia nu poate sa stabileasca legal un diagnostic daca nu are studii medicale, dar poate sa caute cauzele problemelor si suferintelor si sa indice analizele care trebuiesc facute si la ce medic trebuie sa se adreseze persoana, ca prima urgenta. Diagnosticarea irisului poate fi facuta numai de medici, dar stabilirea starii de sanatate pe baza analizei irisului poate fi facuta de catre oricine, acest lucru neputand fi in niciun caz denumit diagnosticarea irisului.Pe parcursul diagnosticarii irisului pot fi identificate aspecte ca:
 • tipurile de depuneri ale substantelor nocive
 • locurile unde se depun substantele nocive
 • daca afectiunile sunt acute sau cronice
 • inflamatiile
 • epuizarile
 • predispozitia pentru formarea pietrelor la rinichi
 • probleme de metabolism si cauzele acestora
 • lipsa de substante minerale sau de vitamine
 • acumulari de secretii
 • cicatricile
 • chisturile
 • alte modificari ale organelor corpului.
Sarcina si obligatia iridologului este ajutarea pacientului in vederea gasirii caii adecvate de vindecare. Stabilirea diagnosticului final, cu luarea in consideratie si a rezultatelor altor analize, este sarcina unui medic specialist.

Un iridolog bun trebuie sa fie un bun observator si sa aiba aptitudini vizuale foarte bune. De asemenea, el trebuie sa aiba cunostinte aprofundate de anatomie, de biologie, anatomo-patologice, iridologice, dupa care sa urmeze timp de 2-4 ani un stagiu de practica, inainte sa inceapa sa lucreze cu bolnavii.
In evul mediu, oamenii atribuiau puteri magice ochiului: globul ocular era asemanat cu soarele si era reprodus prin diferite metode. In cazul statuilor si portretelor din acea perioada se poate remarca accentuarea ochilor, iar in picturile realizate foarte veridic pot fi observate si unele boli ale ochilor. Spre exemplu, in tabloul pictat de Rafael Sanzio,"Portretul lui Baldasare", se poate vedea clar ca personajul reprezentat in portret are probleme cu rinichii.
Din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au temut de puterea malefica a "ochiului rau" sau "deochiului". S-a considerat ca privirea in crucis (strabismul) sau privirea prea fixa au efecte negative asupra oamenilor. 
Globul ocular are o greutate medie de 7,5 grame, diametrul de 23 mm, constitutie elastica si continut apos relativ ridicat . Este format din: tunica externa sau fibroasa (sclerotica si cornee), tunica mijlocie sau vasculara (coroida, corp ciliar si iris) si tunica interna sau nervoasa (retina).EXERCITII PENTRU IMBUNATATIREA ACUITATII VIZUALE

 1. Cascatul
 2. Clipirea
 3. Exercitiul palmelor. Asezati-va comod intr-un fotoliu, cu genunchii unul langa altul. Relaxati-va, inchideti ochii, puneti palma dreapta in fata ochiului drept, iar cea stanga in fata ochiului stang, lasand liber nasul. Acoperiti ochii cu palmele, fara sa apasati, in asa fel incat degetele sa fie incrucisate la nivelul fruntii. Lasati-va in fata cu coatele pe genunchi, cu ochii inchisi, fara sa va ganditi la nimic. Cu cat culoarea pe care o vedeti este mai neagra, cu atat starea de relaxare a ochilor este mai buna. Timpul de exercitiu este de 10-30 minute zilnic, de 2 ori.
 4. Leganarea. Stati in fata ferestrei sau in fata unui tablou, in pozitie relaxata, cu picioarele departate la o distanta de 30 cm, cu bratele lasate lateral. Ridicandu-va alternativ talpile, clatinati-va usor lateral, dintr-o parte in alta, la fel ca un pendul. La inceputul exercitiului, clatinati-va cu ochii deschisi, dupa care, cu timpul, puteti face acest lucru cu ochii inchisi, imaginandu-va un geam sau un tablou care se misca in sens invers. Timpul de exercitiu este de 5-10 minute, cu alternarea ochilor deschisi si inchisi, cu clipirea spre dreapta si spre stanga. Practicarea acestui exercitiu este recomandata de 2-3 ori pe zi.
 5. Clipirea accelerata, daca se poate, cat mai repede, chiar din 10 in 10 secunde.
 6. Lumina solara. Iesiti in gradina sau la o plimbare in parc ori in padure, inchideti ochii si uitati-va spre soare. Daca soarele bate prea tare, puneti pe ochi frunze verzi, proaspete. De cateva ori puneti palmele in fata ochilor, pentru cateva clipe. Timpul recomandat pentru acest exercitiu este de 10 minute, dupa care clipiti, cascati si intindeti-va. Se recomanda repetarea acestui exercitiu de 3 ori pe zi.
 7. Apa rece. Inchideti ochii, aplecati-va deasupra chiuvetei sau a unui lighean cu apa rece si udati-va ochii cu acea apa de aproximativ 20 de ori, dupa care stergeti-va si tineti prosopul pe ochi timp de aproximativ 2 minute. Timpul recomandat pentru acest exercitiu este de 5 minute cu spalare si stergere, de 3 ori pe zi.
 8. Memorarea. Aruncati-va privirea asupra unui obiect, observati-i forma, marimea, detaliile caracteristice. Inchideti apoi ochii si imaginati-va obiectul respectiv cat mai clar, in cele mai mici detalii. Timpul exercitiului este de 5 minute pe zi.
 9. Ocolirea. Asezati-va comod si alegeti un obiect aflat la o distanta de 3 m, ridicand degetul aratator in fata la aproximativ 20 cm. Uitati-va mai intai la deget, apoi la obiect, privind pe aceeasi directie dar ignorand degetul. Repetati acest lucru de zece ori si apoi clipiti de cateva ori. Repetati exercitiul de 2-3 ori consecutiv.
 10. Vederea focalizata. Concentrati-va privirea la un obiect aflat in apropierea dumneavoastra 10-20 de secunde, apoi priviti in departare, relaxat, alte 10-20 de secunde. Repetati alternativ, de 2-3 ori consecutiv.
 11. Citirea. Deschideti o carte,cautati un cuvant in mijlocul randului si uitati-va bine la el. Inchideti ochii si evocati cuvantul ales, incercand sa-l distingeti cat mai bine de celelalte cuvinte, vazandu-l mai clar, in culori mai negre, in timp ce celelalte cuvinte devin din ce in ce mai palide. Timpul exercitiului este de 5-10 minute zilnic.
 12. Exercitiile de miscare a muschilor ciliari, dar si a muschilor gatului. Invartiti capul in sensul circular, in ordinea urmatoare; apropiati capul, prima data de umarul drept, dupa care de partea superioara a spatelui si apoi de umarul stang, dupa care readuceti capul in pozitia initiala. Repetati apoi exercitiul, invartind capul in sens invers. Desenati 12 cercuri intregi cu capul. Gatul trebuie sa fie relaxat. Schimbati in permanenta sensul rotirii capului, ca sa nu ametiti. Intoarceti capul catre stanga, cat mai mult posibil, dar aveti grija sa nu se intoarca si corpul. Dupa aceea intoarceti capul in pozitia initiala, apoi usor spre dreapta. Repetati acest exercitiu de 10 ori. Prin efectuarea acestor exercitii in fiecare dimineata, se relaxeaza partea superioara a gatului si vertebrele superioare. Acest lucru contribuie la ameliorarea alimentarii cu sange a ochilor si a capului.
 13. Exercitiile yoga pentru ochi: intoarcerea ochilor, rotirea ochilor, privirea varfului nasului.
 14. Masajul si presopunctura: atingeri usoare, masajul fruntii, al capului, pe punctele tamplei, bazei nasului, prin zona sprancenelor si pe punctele cefei.
 15. Pentru relaxare si recreere: ridicati-va in picioare. Ridicati mana dreapta in fata si piciorul stang in spate, dupa care schimbati, ridicand mana stanga in fata si piciorul drept in spate. Daca aceste miscari merg bine, uitati-va in partea stanga sus si rotiti-va ochii in sensul acelor de ceasornic, dupa care faceti acelasi lucru plecand de la privirea in dreapta sus. Repetati acest exercitiu timp de 2-3 minute.
 16. Ramaneti in picioare, relaxati-va, lasati mainile lateral. Ridicati umerii cat mai sus posibil, dupa care lasati-i in jos si efectuati 25 de rotiri ale umerilor in fata si tot atatea in spate.
 17. Fie in pozitie asezata, fie in picioare, relaxati-va muschii gatului, lasati capul in fata, incercand sa atingeti pieptul cu barbia, dupa care lasati capul pe spate, cat mai mult posibil. Efectuati acest exercitiu de 12 ori, in ambele sensuri. Dupa aceasta lasati capul in stanga usor, incet, apoi inapoi si la dreapta, de 12 ori.  Daca purtati ochelari, dupa o luna de exercitii regulate, va recomandam sa mergeti la control pentru a vedea daca ochelarii dumneavoastra au dioptriile corespunzatoare.


CELE MAI FRECVENTE BOLI APARUTE LA NIVELUL OCHILOR

De ce se "inrosesc" ochii ?

Ochiul sanatos are o culoarea alba. Orice proces care irita membrana conjunctiva duce la inrosirea sa.Cauzele cele mai frecvente sunt: inflamatiile, dar si alte boli patologice oftalmologice cum ar fi:
 1. Sangerarea membranei conjunctive, care poate fi datorata unor rani exterioare, tensiunii arteriale ridicate sau eforturile fizice prea intense.
 2. Inflamatia pleoapelor.
 3. Inflamatiile membranei conjunctive, cauzate de: infectii bacteriale, infectii virale, infectii parazitare, micoze, infectii produse de chlamydia (o ciuperca ce traieste mai ales in mediu umed), inflamatii alergice ale membranei conjunctive, pterigion (afectiune ce se intinde si la cornee sau in unghiul interior al ochiului).
 4. Inflamatiile irisului, inflamatiile corpului ciliar.
 5. Diagnosticari de natura reumatoida ale ochiului.
 6. Inflamatiile scleroticii.
 7. Simptome de uscaciune a ochiului.
Diagnosticarea problemelor care se afla la baza inrosirii ochilor revine exclusiv in sarcina unui oftalmolog care va indica efectuarea analizelor specifice.
Boala cea mai frecventa a pupilei este cataracta, cauzata de opacizarea cristalinului. Cataracta provoaca slabirea vederii. Aceasta boala poate fi ereditara sau poate aparea in cursul vietii din cauza diabetului , fumatului excesiv, razelor solare intense, bolilor de metabolism, medicamentelor cu continut de steroizi ori substantelor chimice, cum ar fi : naftalina, ergotamina, dinitrofenolul, si altele.
O boala care afecteaza 2% din populatia in varsta de peste 45 de ani este glaucomul. Ochiul devine mat, de culoare verzuie, iar spatiul de vedere se micsoreaza continuu. In lipsa unui tratament adecvat, se poate ajunge la orbire completa. Aparitia bolii este datorata faptului ca umoarea apoasa produsa nu poate curge, presiunea ochiului creste continuu si, datorita acestei presiuni, nervii optici se deterioreaza ireversibil. Boala are doua forme: cu unghi inchis si cu unghi deschis.
Imbolnavirile inflamatorii pot aparea pe iris, pe corpul ciliar, dar si pe coroida. Simptomele sunt urmatoarele: dureri mari ale ochilor, senzatie de impunsatura, sensibilitate la lumina, lacrimare, deteriorarea vederii, deschizatura pupilelor stransa, iris de culoare verzuie, edemic, cu conturul obliterat.
Un medic oftalmolog, prin analiza venelor din retina, numita si "analiza fundului de ochi", poate identifica diferite boli cum ar fi: hipertensiune arteriala, diabet, diferite stadii ale arteriosclerozei. Pe retina se pot identifica numeroase vase capilare, iar din forma, circulatia si modificarile lor se poate deduce si starea celorlalte vase de sange din organism.
Cea mai frecventa boala a pleoapelor este "urciorul", cu doua tipuri de manifestare: urcior interior (salazion) si urcior exterior (orgelet). Urciorul este un cos sau un abces cauzat de infundarea canalelor de iesire a sebumului, care se incheaga si apoi se inchisteaza. In spatele aparitiei acestei boli, intotdeauna se afla o inflamatie. Organele de producere a lacrimilor sunt formate de glandele producatoare de lacrimi, cat si de conductele de lacrimi. Lacrima nu este o solutie simpla de apa, ci un complex de lichide cu trei straturi. Sarcina ei este mentinerea umezelii globului ocular, prin care se evita atat uscarea ochiului, cat si infectiile. Ca si in alte parti ale ochiului, si in zona pleoapelor pot aparea inflamatii, cauzate mai ales de infectii.
In secolele XVII-lea si al XVIII-lea, terapiile traditionale cunosc o epoca de inflorire, deoarece existau putini medici si putine farmacii, oamenii erau saraci si nu prea aveau incredere in doctori. Cunostintele bazate pe abilitate si o buna putere de observatie au permis taranilor sa caute leacuri pentru boli in mediul inconjurator. Aceste cunostinte s-au transmis pe cale orala, din generatie in generatie. Cel mai raspandit leac pentru tratarea bolilor oculare era considerat laptele de mama. Pentru tratarea conjunctivitei si a urciorului, una dintre cele mai frecvente metode de tratament este si in momentul actual, spalarea cu apa marii, precum si aplicarea unor comprese cu drojdie de bere sau a compreselor cu ceai de galbenele. Plantele medicinale folosite cu succes in trecut sunt utilizate si in zilele noastre: fierturi de lamaie, fiertura din samanta fructului de palmier, uleiul de chiparos, fiertura din samanta de ienupar, din frunze de salcie, seva de cedru, aloe, de albastrele, afine rosii, patlagina, fierturile din seminte de in, si altele.
Alte boli care, spre deosebire de bolile inflamatorii ale ochiului, au manifestari lipsite de dureri, dar provoaca grave probleme de vedere, sunt miopia si prezbitismul. Cauza problemei o constituie un viciu de refractie, adica o distanta necorespunzatoare intre pupila si retina. De multa vreme, in societatile civilizate, orice deficienta de vedere este corectata prin prescrierea ochelarilor.
In concluzie, cauza deficientelor de vedere poate fi incapacitatea de adaptare a ochiului, care poate fi provocata de o iluminare defectuoasa, de privitul excesiv la televizor, de stari de stres, etc. Tratamentul recomandat este metoda Bates, prin care se relaxeaza tensiunea din muschiul ochiului si care consta in exercitiile oculare prezentate anterior si care servesc la imbunatatirea acuitatii vizuale.
O cauza a durerilor oculare poate fi si vantul, vremea prea calda sau prea rece. In acest fel, conform invatamintelor lui Hipocrate, "daca iarna este uscata, bate vantul si este bruma, dupa care urmeaza o primavara umeda si bate vant din sud in vara respectiva, oamenii vor fi chinuiti de dureri de ochi".


Pentru vitaminizarea organismului astfel incat sa nu mai existe carente care sa puna in pericol buna functionare a ochilor si sa ajute pastrarea parametrilor functionali la cote optime, este indicat sa luam suplimente nutritive care previn aparitia diverselor boli si slabirea ochilor. Acestea sunt recomandate in special atunci cand ochii sunt suprasolicitati la munci de precizie, lucrul prelungit la computer, lucrul  in medii poluate cu praf, fum, substante chimice sau munca in mediul extern unde ochii sunt afectati de temperaturi extreme si vanturi uscate sau puternice.
Dintre cele existente pe piata romaneasca amintim:

EYEBRIGHT (SILUR) - comercializat de firma Coral.

Silurul medicinal (Euphrasia officinalis) – este una din plantele recunoscute si utilizate in medicina naturista din diferite tari, de multe secole. Denumirea populara este „iarba ochilor”, iar in traducere din limba engleza,  denumirea plantei inseamna „ochi limpezi”, din limba franceza „scapa de ochelari”, iar din limba greaca – „bucuria unei bune vederi”. Denumirea vorbeste de la sine despre directia actiunii acestei plante.
A fost mentionata pentru prima data ca planta medicinala in anul 1305. Silurul era atat de cunoscut si eficient, incat ii erau dedicate poezii si poeme. In medicina tibetana, silurul este considerat de multa vreme un remediu bun impotriva conjunctivitelor. In Islanda, seva secretata de silur este utilizata in calitate de analgezic in diverse afectiuni ale ochilor.
Actiunea componentelor active
In compozitia silurului medicinal se regaseste un complex de substante active (glicozide, flavonoide, iridoide, antociane, cumarine, vitamina C, caroten, tanine, saponine, uleiuri eterice si grase, microelemente: cupru, mangan, zinc, bor, argint, magneziu, molibden, fier, crom, nichel), care actioneaza  biochimic asupra cauzelor modificarilor inflamatorii si degenerative la nivelul retinei ochiului si al corpului sticlos.
Actiunea biologica a silurului: antiinflamatoare, antialergica, astringenta (in special pentru mucoasa pleoapelor si conjunctiva), scade tensiunea intraoculara, imbunatateste functia vederii, etc.
Iarba de silur este larg utilizata in oftalmologie pentru ameliorarea senzatiei de usturime si lacrimare a ochilor, pentru cresterea acuitatii vizuale, profilaxia afectiunilor oculare de diversa provenienta, in procese degenerativ-distrofice ale membranei oculare. Chiar si in traumele ochilor, atunci cand exista riscul  de afectare a corneei, silurul poate reduce durerea si inflamatia.
Are actiune favorabila in stari de oboseala ale ochilor, determinate de iluminatul artificial, in efort intens asupra ochilor, in hipersensibilitate la lumina solara.
Mai mult de atat, silurul are efect hipotensiv, sedativ, spasmolitic, imbunatateste circulatia cerebrala. Silurul este un remediu natural verificat impotriva tusei, insotite de expectoratie abundenta, manifestarilor catarale si durerilor in regiunea sinusurilor frontale. Actiunea sa reduce senzatia de nas „infundat” si calmeaza inflamarea mucoaselor. Se utilizeaza, de asemenea, ca adjuvant in tratamentul gastritelor cu aciditate crescuta si enterocolitor.

Utilizare
Produsul „Eyebright” este benefic pentru:
 • oboseala ochilor;
 • conjunctivite, blefarite;
 • opacitate si pete pe cornee;
 • cataracta si glaucom;
 • afectiuni respiratorii.
Prezentare 100 comprimate
Compozitie: Frunze de silur, excipienti.
Mod de administrare: 2 tablete de 2 ori /zi, in timpul mesei.

 

Life Impulse BIO pentru vedere- comercializat de firma Life-care

Formula bazata pe ingrediente testate clinic pentru a mentine sanatatea ochilor, cu luteina - protejeaza macula si membrana fotoreceptoare. Contine: coacaze negre, morcovi si afine ,care  imbunatatesc vederea nocturna si previne aparitia glaucomului sau a cataractei. Ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si poate proteja impotriva oxidarii acizilor grasi din membrana foto-receptoare.   

Beneficii

Beneficiu principal: antioxidant ocular.
Beneficiu secundar: imbunatateste microcirculatia la nivelul ochiului.
Recomandari:  imbunatateste acuitatea vizuala si ajuta vederea nocturna;protejeaza impotriva peroxidarii acizilor grasi din membrana fotoreceptoare; ajuta la reducerea eficienta a riscurilor asociate cu expunerea la razele ultraviolete datorita lycopenului din compozitie; previne glaucomul si cataracta.

Efecte

Suplimentul alimentar BIO pentru vedere Life Impulse ajuta la mentinerea sanatatii petei galbene si poate proteja impotriva peroxidarii acizilor grasi in membrana foto-receptoare; poate ajuta la prevenirea deteriorarii foto a retinei prin filtrarea luminii albastre, care poate dauna retinei, cu timpul. Aceasta formula dinamica cu un gust delicios, se bazeaza pe ingrediente care pot ajuta la reducerea riscului degenerarii petei galbene datorita varstei (AMD), cataractei si glaucomului precum: morcovi, afine si mere. Afinul contine si nivele ridicate de vitamina A si C care, in combinatie cu pigmentul antocianina, imbunatatesc acuitatea vizuala, circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos si pot preveni sau ajuta la tratarea unor boli de ochi .Vitaminele si nutrientii din afine mai sunt eficiente si impotriva oboselii ochilor sau a "orbirii pe timp de noapte".
Mod de utilizare:
2 lingurite/ zi incepand cu copiii, de la varsta de 12 ani. Poate fi amestecat cu orice lichid sau aliment.          
   

Ingrediente

Ingrediente pentru 1 lingura = 15ml: 
nectar organic de agave - 281,3 mg, extract de morcovi - 112,5 mg, extract de afine - 84,4 mg, extract de coacaze negre - 84,4 mg, Vitamina A 10`000UI, licopen - 3,5  mg, Luteina - 3mg, Zeaxantina > 0,5mg
       
                                                       S E R E N A 

Sa luam exemplu de la femeile musulmane care au o grija deosebita de ochii lor, pentru ca trebuie pusi in evidenta conform traditiei. 

Sursa: EUROCOR, Cursul "Terapii naturiste".                  
            Dr. Robert--Michael Kaplan - "Imbunatatirea vederii", Editura Teora, Bucuresti, 1998


  © Copyright 2015 Max's concept

  Un comentariu: